top of page

Teknikprogrammet

Inriktning: Design och Produktutveckling

Drömmer du om en karriär inom spelutveckling, programmering eller vill vara med och skapa kreativ design? På vårt Teknikprogram lär du dig om det digitaliserade samhället och får leva ut din kreativitet. Gymnasielinjen passar både tjejer och killar. I årskurs 3 anordnas en klassresa till Berlin.

Programinformation

Välkommen till Teknikprogrammet på Svea Gymnasium i Sollentuna!


En intressant och kreativ gymnasielinje som förbereder dig inför framtida studier inom det digitala. Du kan exempelvis plugga vidare till 3D-grafiker, arkitekt, civilingenjör, formgivare, grafisk designer, ljud-/ljustekniker, pilot, programmerare, spelutvecklare eller webbdesigner.


Utbildningen passar dig som vill förstå världen och vara med och utveckla den till mer hållbar. För att ge dig som elev ännu större inblick i branschen anordnar vi på Svea Gymnasium en resa till Tyskland och teknikföretagens hem: Berlin! (Resan sker i årskurs 3.)


Hos oss har Teknikprogrammet två profiler du kan välja mellan:


1. Profil: Innovation och spelutveckling

För dig som drömmer om att skapa film, konst, musik eller spel. Exempelvis som designer eller spelutvecklare. Här får du kunskap och verktyg inom digitalt skapande och programmering.


Digitalt skapande

Lär dig om processers uppstartande och gestaltning samband med teknik och konstnärligt skapande.


Programmering

Fördjupning inom mjukvarors uppbyggnad, anpassning och utveckling samt programmeringens roll inom datorsimulering, datoriserad problemlösning och informationstekniska sammanhang.2. Profil: Entreprenör och ingenjör

För dig som drömmer om att skapa dynamiska appar och hemsidor eller utveckla en idé till färdig produkt. Exempelvis som grafisk designer eller produktutvecklare. Här får du kunskap och verktyg inom produkt- och webbutveckling.


Programmering 

Fördjupning inom mjukvarors uppbyggnad, anpassning och utveckling samt programmeringens roll inom datorsimulering, datoriserad problemlösning och informationstekniska sammanhang.


Entreprenörskap

Fördjupning inom företagsekonomi, psykologi, juridik och retorik utifrån ekonomiska, kulturella, sociala och vetenskapliga sammanhang.


Matematik 4

Fördjupning i matematik 


Fysik 2

Fördjupning i fysik

Programpaket

På Svea Gymnasium lär du dig om entreprenörskap, innovation och företagande.

För dig som drömmer om att skapa film, konst, musik eller spel. Exempelvis som designer eller spelutvecklare. Här får du kunskap och verktyg inom digitalt skapande och programmering.

Innovation och Spelutveckling

För dig som drömmer om att skapa dynamiska appar och hemsidor eller utveckla en idé till färdig produkt. Exempelvis som grafisk designer eller produktutvecklare. Här får du kunskap och verktyg inom produkt- och webbutveckling.

Produkt- och Webbutveckling

Profiler

Våra övriga program

Vad kan jag jobba med efter Teknikprogrammet?

Du rustas med många högt eftertraktade kompetenser inom programmering eller spelutveckling. Jobbmöjligheterna är många, men här är några av de saker du kan jobba som.

Efter att ha läst Teknikprogrammet på Svea Gymnasium är du redo att starta eget företag. Här formas framtidens vassaste innovatörer och du ges alla verktyg som behövs för att kunna starta, driva och utveckla ett eget företag. Under dina tre år får du praktiska tips och råd längs vägen - allt för att göra dig redo att bli nästa stora innovatör inom exempelvis tech.

Starta eget företag efter Teknikprogrammet

Efter din gymnasieexamen från Teknikprogrammet är du redo att studera vidare på högre nivå. Programmet är högskoleförberedande och ger dig den akademiska grunden som behövs för studier på högskola och universitet. Teknikprogrammet gör dig behörig till en mängd utbildningar på högskola och universitet, framför allt inom natur- och teknikvetenskapliga ämnesområden. Efter den här gymnasielinjen kan du bland annat studera till ingenjör, arkitekt, och spel- eller webbdesigner. För dig som är intresserad att studera vidare efter studenten från Teknikprogrammet är möjligheterna många.

Studera vidare efter Teknikprogrammet

Vanliga Frågor och Svar

Hur många näringslivsmentorer och programansvarig näringslivsmentor är det per program?

Det är 1 programansvarig näringslivsmentor per program och mellan 4-6 näringslivsmentorer per program. 

Vad innebär det att skolan har en VD från näringslivet?

För att kunna hjälpa elever med praktik- och arbetsmöjligheter, arbetar Svea Gymnasium nära näringslivet. Därför har skolan en VD från näringslivet som anställd, vilket är en person med högt ansvar/chefstitel sedan tidigare. VD:n ansvarar över program- och näringslivsmentorerna samt jobbar tillsammans med rektor och lärare för att skapa kontakt mellan skolan och näringslivet. 


VD:ns uppgifter:

 • Se till att kontakten mellan näringslivet och skolan hålls igång. 

 • Planerar in event tillsammans med programmentorerna.

 • Ser till att skolan får fler samarbetspartners.

 • Representerar skolan i olika sammanhang. 

 • Ser till att skolan får in fler intressanta föreläsare. 

 • Vara ett bollplank för rektor och lärare.

 • Är aktiv med nya arbetssätt för att sammankoppla näringslivet med skolan.


Kan tjejer plugga teknik?

Såklart! Inget program är riktat till något kön, så länge man har intresse för design eller teknik så är det bara att köra på. Det kan dessutom vara en fördel att välja teknik som tjej då det prioriteras högt hos företag. 


P.S. Vi är väl medvetna om att många killar väljer teknik och den stereotypiska bilden av programmet. Därför är vi annorlunda. Vi fångar in förmågor, talanger och kompetenser för att hitta rätt väg i teknikvärlden för dig. Om det blir åt det estetiska hållet eller det tekniska får du själv avgöra!

Är matematiken svår?

En kurs svårighetsgrad varierar lite vidare beroende på person. Så länge du lägger ner tillräckligt med tid och ber om hjälp när du inte förstår, så kommer matten inte att vara några problem.  

Vad innebär det att man har näringslivsmentorer?

En person från näringslivet tilldelas ett av programmen och arbetar tillsammans med flera andra näringslivsmentorer. Programmet tilldelas beroende på vilken nuvarande bransch denne arbetar inom. Näringslivsmentorns ansvar är att skapa kontakt mellan elever och näringslivet. Det är ett ideellt arbete där man närvarar i skolan ett par gånger per kvartal, under lite olika tidslängder och är tillgänglig via chatt/mejl för eleverna.  
 

Näringslivsmentors uppgifter är att: 

 • Vara ett bollplank för elever i klassen. Man chattar, ställer frågor och få lite tips och tricks. 

 • Hålla i heldagsaktiviteter med elever under utvecklingssamtal. 

 • Erbjuda möjligheten att ta mot studiebesök på sin arbetsplats. 

 • Leda workshops tillsammans med eleverna. 

 • Berätta om sin väg till arbete och karriärknep. 

 • Delta i event med Svea Gymnasium. 

 • Coacha elever i företagande. 

 • Stöd till gymnasiearbetet (T.ex. bidra med case från verkligheten, extra handledning, medbedömning m.m).

Vad gör en programansvarig näringslivsmentor?

En person som ansvarar över näringslivsmentorerna  arbetar tillsammans med lärarna för att skapa en så trivsam miljö som möjligt för eleverna. Denne är aktiv i skolan och helst på plats en gång i månaden. Personen har ett passande yrke till programmet, exempelvis Spelutvecklare för teknikprogrammet. Denne har även ett ansvar att vara delvis införstådd i de programspecifika examensmålen och kursplaneringen.


Programansvarige näringsmentorns uppgifter är att:
 

 • Arbeta tillsammans med programlagsledare. 

 • Planera in aktiviteter kopplade till näringslivet för eleverna. 

 • Vara kontaktperson för alla näringslivsmentorer inom sitt program. 

 • Vara med och delta på Svea Gymnasiums event, exempelvis Öppet Hus.

 • Har tät kontakt med skolan och lärare för att se till att eleverna lyckas med sina mål. 

Vad blir jag behörig till efter Teknikprogrammet?

Teknikprogrammet är högskoleförberedande och ger dig behörighet till en mängd utbildningar i ämnesområden som rör teknik, matematik och fysik. Efter inriktningen Design och Produktutveckling kan du också fortsätta studera design, eller söka dig till utbildningar inom arkitektur, formgivning, media och reklam, eller till teknisk högskola, där du exempelvis kan studera till att bli högskoleingenjör inom flera olika områden. 

Hur blir man entreprenör efter att ha läst Teknikprogrammet?

Teknikprogrammet med inriktning Design och produktutveckling passar dig som är kreativ, lösningsorienterad och innovativ, och  dig som gillar att gå från idé till handling - egenskaper som ofta finns hos entreprenörer. Teknikprogrammet med inriktning Design och produktutveckling förbättrar din förmåga att genom innovativa lösningar utveckla befintliga produkter och tjänster, och att skapa nya produkter som underlättar för morgondagens användare. Det bäddar för en karriär som entreprenör, där du genom ditt eget företag skapar framtidens innovativa lösningar. 

bottom of page